En överlevare av Lesley Pearse

”Året är 1938 och Mariette bor tillsammans med sina föräldrar i den lilla staden Russel i Nya Zeeland. Hon är en trotsig, viljestark och självisk sjuttonåring och staden räcker inte till för hennes höga ambitioner. Trots att världen befinner sig på randen till krig skickas hon iväg till London för att bo hos en vän till familjen.

Mariette älskar sitt nya liv – fångad i en virvelvind av danser och fester i det glittrande West End. Äntligen äger hon sin egen framtid.

Men orosmolnen hopar sig vid horisonten, kriget kan inte längre ignoreras och London drabbas hårt av Blitzen. Borttvingad från sitt nya hem hamnar Mariette ensam i East End, ljusår från det London hon kommit att älska. Förtvivlad inser hon att hennes enda utväg för att överleva är att kämpa, med all den styrka som finns inom henne.”

En överlevare tar vid några år efter boken Belles löfte slutar, något som var en positiv överraskning för mig. Tyvärr framkommer det inte på baksidan på boken att det är en ”uppföljare” på de två tidigare böckerna om Belle. Här är det dock hennes dotter Mariette vi får följa, en envis och trotsig ung kvinna. Man riktigt känner förtvivlan hos hennes mor, när hon inte vet vad hon ska göra med sin dotter. Att hon sedan bestämmer sig för att skicka henne till England känns som en sista lösning, eftersom ingenting annat fungerat.

Ganska snart ser man att London och krigets början förändrar Mariette, och att hon mer börjar bry sig om andras väl och ve. Hon är inte längre den trotsiga unga kvinna hon var när hon skickades iväg, utan hon utvecklas till en mogen ung kvinna som ställer upp och hjälper andra.

Vanligtvis brukar jag inte gilla feel-good-böcker (om man nu kan klassa denna som det); jag tycker det är tråkigt när man redan från början kan se hur det kommer att gå, att de unga paret får varandra eller att barnen får träffa sina föräldrar. Men Lesley Pearse böcker gillar jag, därför att även om det är ett lyckligt slut, får alltid huvudpersonen gå igenom någonting stort som förändrar dem som personer. Oftast är det också flera prövningar som ska klaras av.

Jag kan absolut rekommendera denna boken, båda för er som gillar att läsa historiska romaner, men också er som liksom jag älskar Lesley Pearse som författare.

Köp boken på Adlibris, Bokus eller CDON.

wpid-20150527_194200.jpg

Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s