Publicerad i Recensioner

Björnstad av Fredrik Backman

”Vad betyder ett lag för en stad? Vad betyder en sport för en familj? Vad betyder en enda match för ett samhälle som kämpar för sin överlevnad?

Bara allt. Det betyder bara allt.

Björnstad är första delen i en serie om en lite plats med stora drömmar. Den handlar om 15-åriga flickors odödliga vänskap och 17-åriga pojkar som spelar hockey med en hel stad på sina axlar. Men den handlar också om ett oförlåtligt brott, hur snabbt ett samhälle kan lära sig att blunda, och de fruktansvärda saker vi ibland är redo att göra för framgång.

Mitt i allt står Peter, som flyttat hem efter livet som hockeyproffs för att bygga upp sin moderklubb, och Mira, som slits mellan advokatkarriären och ett tyst liv i skogen som fru och mamma. Det är en saga om idrott och familj, och om hur långt vi är redo att gå för att skydda våra barn.”

Hyllningarna över Björnstad har bara blivit fler och fler, och nu förstår jag varför. Jag sträckläste de sista kapitlen, för det var så otroligt spännande. Hjärtat uppe i halsgropen, kommer hon verkligen att göra det? Det jag tror händer, kommer det att hända? Och sedan var det slut. Bara så där. Och jag längtar redan efter nästa bok.

Björnstad skiljer sig otroligt mycket från Ove, Mormor och Britt-Marie. Det här är allvarligare och djupare än någon av författarens tidigare böcker. Det är en mörk historia som berättas, en historia som egentligen skulle kunna utspela sig i vilken liten stad som helst. Från att tidigare ha suttit och skrattat åt och med Ove och Britt-Marie, så fastnar skrattet här. Det fastnar långt ner. Istället känner jag med Peter och hans familj, lider med dem. Jag känner med en hel stad och blir chockad över det som händer. När jag läst färdigt boken och slagit ihop den satt jag bara där en stund, alldeles tyst. Jag var tvungen att ta in vad  jag hade fått berättat för mig, tvungen att försöka förstå. För även om det är en bok om en stad helt frälst i hockey, så är det också en bok som behandlar så mycket mer och jag tycker absolut du ska plocka upp den om du inte gjort det.

Köp boken på Adlibris, Bokus eller CDON.

20161005_151538

Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s