Fula tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson

”På en högstadieskola i Gnesta startar någon Instagramkontot Fula tjejer. Båda populära och mindre populära tjejer får foton publicerade där, och på skolan sprids en skräck för att sticka ut, för att bli nästa offer. Tilde, Eleni och Jasmine går i samma klass men har knappt pratat med varandra – förrän nu. Trots sina olikheter bestämmer de sig för att gå ihop. De tänker sätta dit den jäveln som ligger bakom kontot, och de tänker göra det tillsammans.”

Fula tjejer är en bok jag tycker alla borde läsa. Den är så rak och ärlig och behandlar någonting som händer varje dag, överallt. I tider med mobiler och sociala medier är det självklart för många att man kan lägga ut vad som helt,  helt utan folks tillåtelse och inte en tanke på hur offret känner och tänker.

Detta skulle kunna hända på vilken skola som helst, och man känner själv igen sig i handlingen, i tjejernas reaktioner och känslor. Trots detta gillar jag ett det feminismen får ta sådan stor plats i boken också. Att tjejerna till slut inte låter sig tryckas ner av personen som skapat kontot, utan att de tillsammans bestämmer sig för att ta reda på vem det är och stoppa personen.

Det tog mig ungefär en dag att läsa ut den här boken, vilket inte är konstigt alls. När du väl plockat upp boken är den svår att lägga ifrån sig. Du kommer vilja fortsätta läsa, sida efter sida, för att ta reda på vem på skolan som, utan en tanke, har gjort en sådan avskyvärd handling.

Köp boken på Adlibris eller Bokus.

Vad har du på hjärtat? :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s